Oblicz moduł oraz wartość wyrażenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 29 lis 2012, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 52 razy
Oblicz moduł oraz wartość wyrażenia.
Mam prośbę mógłby ktoś rzucić okiem na te 2 zadania czy dobrze zrobiłem ?
1.
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{ \sqrt{3}+i }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{ \sqrt{3}+i } \cdot \frac{ \sqrt{3-i} }{ \sqrt{3}-i}= \frac{ \sqrt{3}-1 }{4}- \frac{1+ \sqrt{3} }{4} \cdot i}\)
Nie jestem pewien czy o to właśnie chodziło, żeby wymnożyć to w ten sposób.
2.
\(\displaystyle{ \frac{(1+ \sqrt{3}i) ^{2} \cdot (1-i) ^{3} }{ \sqrt{3}+i }}\)
\(\displaystyle{ \frac{(1+2 \sqrt{3}i+3i ^{2}) \cdot (1-3i+3i ^{2}-i ^{3})}{ \sqrt{3}+i }}\)
\(\displaystyle{ \frac{(1+2 \sqrt{3}i-3) \cdot (1-3i-3-i)}{ \sqrt{3}+i }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-3i-3-i+2 \sqrt{3}i-6 \sqrt{3}i ^{2}-6 \sqrt{3}i-2 \sqrt{3}i ^{2}-3+9i+9+3i}{ \sqrt{3}+i }}\)
\(\displaystyle{ \frac{(4-i-4 \sqrt{3}i+8 \sqrt{3})}{ \sqrt{3}+i } \cdot \frac{ \sqrt{3}-i }{\sqrt{3}-i}}\)
po wymnożeniu i skróceniu wynik mam taki:
\(\displaystyle{ \frac{23}{4}- \frac{16+9 \sqrt{3} }{4}i}\)
1.
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{ \sqrt{3}+i }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{ \sqrt{3}+i } \cdot \frac{ \sqrt{3-i} }{ \sqrt{3}-i}= \frac{ \sqrt{3}-1 }{4}- \frac{1+ \sqrt{3} }{4} \cdot i}\)
Nie jestem pewien czy o to właśnie chodziło, żeby wymnożyć to w ten sposób.
2.
\(\displaystyle{ \frac{(1+ \sqrt{3}i) ^{2} \cdot (1-i) ^{3} }{ \sqrt{3}+i }}\)
\(\displaystyle{ \frac{(1+2 \sqrt{3}i+3i ^{2}) \cdot (1-3i+3i ^{2}-i ^{3})}{ \sqrt{3}+i }}\)
\(\displaystyle{ \frac{(1+2 \sqrt{3}i-3) \cdot (1-3i-3-i)}{ \sqrt{3}+i }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-3i-3-i+2 \sqrt{3}i-6 \sqrt{3}i ^{2}-6 \sqrt{3}i-2 \sqrt{3}i ^{2}-3+9i+9+3i}{ \sqrt{3}+i }}\)
\(\displaystyle{ \frac{(4-i-4 \sqrt{3}i+8 \sqrt{3})}{ \sqrt{3}+i } \cdot \frac{ \sqrt{3}-i }{\sqrt{3}-i}}\)
po wymnożeniu i skróceniu wynik mam taki:
\(\displaystyle{ \frac{23}{4}- \frac{16+9 \sqrt{3} }{4}i}\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, o 11:44 przez andsze1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 29 lis 2012, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 52 razy
Oblicz moduł oraz wartość wyrażenia.
Sory źle napisałem w pierwszym zadaniu powinno być pomnożone przez \(\displaystyle{ ( \sqrt{3}-i)}\) pomyliłem znak.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Oblicz moduł oraz wartość wyrażenia.
2. Przejście z drugiego na trzecie, masz \(\displaystyle{ -i^3=-i}\), a powinno być \(\displaystyle{ -i^3=-(-i)=i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 29 lis 2012, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 52 razy
Oblicz moduł oraz wartość wyrażenia.
Faktycznie mój błąd. Czyli schemat tych zadań jest dobry ? W ten sposób należy je rozwiązywać ?
A jeszcze mam jedno pytanie czysto teoretyczne: jak jest
\(\displaystyle{ i ^{2}= -1}\)
\(\displaystyle{ i ^{3}= i ^{2} \cdot i=(-1) \cdot i= -i}\)
\(\displaystyle{ i ^{4}= (-1) \cdot (-1)=1}\)
\(\displaystyle{ i ^{5}=i ^{2} \cdot i ^{2} \cdot i=(-1) \cdot (-1) \cdot i=i}\)
i tak w kółko się to robi ?
A jeszcze mam jedno pytanie czysto teoretyczne: jak jest
\(\displaystyle{ i ^{2}= -1}\)
\(\displaystyle{ i ^{3}= i ^{2} \cdot i=(-1) \cdot i= -i}\)
\(\displaystyle{ i ^{4}= (-1) \cdot (-1)=1}\)
\(\displaystyle{ i ^{5}=i ^{2} \cdot i ^{2} \cdot i=(-1) \cdot (-1) \cdot i=i}\)
i tak w kółko się to robi ?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Oblicz moduł oraz wartość wyrażenia.
Tak, ale musisz jeszcze obliczyć moduły.
2524.htm
I chyba łatwiej Ci będzie skorzystać z jednej z własności:
\(\displaystyle{ \left| \frac{z_1}{z_2}\right| =\frac{|z_1|}{|z_2|}}\)
2524.htm
I chyba łatwiej Ci będzie skorzystać z jednej z własności:
\(\displaystyle{ \left| \frac{z_1}{z_2}\right| =\frac{|z_1|}{|z_2|}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 29 lis 2012, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 52 razy
Oblicz moduł oraz wartość wyrażenia.
Możesz mi dać jeszcze wskazówkę do tego zadania:
Znaleźć w układzie współrzędnych zbiory opisane następującymi nierównościami:
\(\displaystyle{ |z|>4}\)
\(\displaystyle{ |z-2+3i|<2}\)
\(\displaystyle{ |z| \le 1 \wedge Re z \ge 0}\)
O ile w przykładzie nr. 1 to będzie na układzie od 4 wzwyż. Nr 3 to będzie część rzeczywista ( w ćwiartce I oraz IV), ale jeśli chodzi o przykład drugi to nie mam pojęcia jak zrobić.
Znaleźć w układzie współrzędnych zbiory opisane następującymi nierównościami:
\(\displaystyle{ |z|>4}\)
\(\displaystyle{ |z-2+3i|<2}\)
\(\displaystyle{ |z| \le 1 \wedge Re z \ge 0}\)
O ile w przykładzie nr. 1 to będzie na układzie od 4 wzwyż. Nr 3 to będzie część rzeczywista ( w ćwiartce I oraz IV), ale jeśli chodzi o przykład drugi to nie mam pojęcia jak zrobić.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Oblicz moduł oraz wartość wyrażenia.
\(\displaystyle{ |z-z_0|=r}\)
Jest to zbiór punktów oddalonych o punktu \(\displaystyle{ z_0}\) o \(\displaystyle{ r}\). Czyli jednym słowem okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ z_0}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\).
Jest to zbiór punktów oddalonych o punktu \(\displaystyle{ z_0}\) o \(\displaystyle{ r}\). Czyli jednym słowem okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ z_0}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 29 lis 2012, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 52 razy
Oblicz moduł oraz wartość wyrażenia.
czyli zaznaczam na układzie współrzędnych punkt (-2,3) i narysować koło i promieniu r czyli w tym wypadku 2 ?-- 15 sty 2013, o 19:37 --Jeszcze jak byś mi mógł wytłumaczyć dlaczego w zadaniu nr. 4 przykład 2, w rozwiązaniu podane są współrzędne nr. (2,-3) a nie ( -2,3) byłbym wdzięczny.
Kod: Zaznacz cały
http://wms.mat.agh.edu.pl/~zrr/zespolone/