Pierwiastki zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
PiTek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Pierwiastki zespolone

Post autor: PiTek93 »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu, który najprawdopodobniej będzie na kolokwium
Pokazać, że jeżeli liczba zespolona \(\displaystyle{ Z_{1}}\) jest pierwiastkiem wielomianu rzeczywistego \(\displaystyle{ P}\), to liczba sprzężona do \(\displaystyle{ Z_{1}}\) także jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ P}\). Korzystając z tego faktu znaleźć pozostałe pierwiastki zespolone wielomianu \(\displaystyle{ P(x)= x^{4} - 4 x^{3} +12 x^{2} -16x + 15}\) wiedząc, że jednym z nich jest \(\displaystyle{ x_{1} =1+2i}\):
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Pierwiastki zespolone

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ W(z)=W(r[\cos\varphi+i\sin\varphi])=\sum_{k=0}^na_kr^k[\cos k\varphi+i\sin k\varphi]=\\\\=\sum_{k=0}^na_kr^k\cos k\varphi+i\sum_{k=0}^na_kr^k\sin k\varphi\\\\
W(\overline{z})=W(r[\cos\varphi-i\sin\varphi])=\sum_{k=0}^na_kr^k[\cos k\varphi-i\sin k\varphi]=\\\\=\sum_{k=0}^na_kr^k\cos k\varphi-i\sum_{k=0}^na_kr^k\sin k\varphi\\\\
W(\overline{z})=\overline{W(z)}\\\\
W(z)=0 \Leftrightarrow W(\overline{z})=0}\)
ODPOWIEDZ