znajdź błąd w poniższym rachunku

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

znajdź błąd w poniższym rachunku

Post autor: Dario1 »

znajdz blad w ponizszym rachunku:

\(\displaystyle{ -2= \sqrt{-2} \cdot \sqrt{-2}= \sqrt{\left( -2\right) \cdot \left( -2\right) }= \sqrt{4}=2}\)
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

znajdź błąd w poniższym rachunku

Post autor: Vardamir »

Z definicji pierwiastka \(\displaystyle{ \sqrt[n]{a}=b \Leftrightarrow b^n=a}\) przy założeniach, że \(\displaystyle{ a \ge 0}\) i \(\displaystyle{ b \ge 0}\).

Zatem nie można liczby \(\displaystyle{ -2}\) przedstawić jako pierwiastka pewnej liczby bo \(\displaystyle{ -2<0}\)
ODPOWIEDZ