Równania zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ppaulina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 gru 2012, o 12:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Równania zespolone

Post autor: ppaulina »

Proszę o rozwiązanie przykładu, bądź podpowiedź jaką metodą je rozwiązać.
\(\displaystyle{ z^{4}=-256}\)
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Równania zespolone

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ z^4=-256=4^4e^{i\pi}\\\\
z=4e^{i\frac{\pi+2k\pi}{4}},\,k=0,1,2,3}\)
ODPOWIEDZ