chciałbym sie upewnic, czy dobrze zrobiłem zadanka
1. Potęga
\(\displaystyle{ (1-i)^{2013}}\)
2.Wielomian
\(\displaystyle{ 5x^{3}+x^{2}-4x-2}\)
Potęga oraz wielomian
Potęga oraz wielomian
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, o 23:42 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Potęga oraz wielomian
Wielomian:
\(\displaystyle{ x_{1}=1 ,
x_{2}=-\frac{3}{5} - \frac{i}{5} ,
x_{3}= -\frac{3}{5} + \frac{i}{5}}\)
Potęga:
\(\displaystyle{ z=(1-i) ^{2013}
moduł= \sqrt{2}
z ^{2013} = \sqrt{2} ^{2013} (cos2013\phi + isin2013\phi)
cos\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2}
sin\phi= -\frac{ \sqrt{2} }{2}
IV ćwiartka więc \phi=2 \pi -\alpha _{0}
\alpha_{0}= \frac{ \pi }{4}
\phi= \frac{7}{4} \pi}\)
I co dalej z potęgą ?
\(\displaystyle{ x_{1}=1 ,
x_{2}=-\frac{3}{5} - \frac{i}{5} ,
x_{3}= -\frac{3}{5} + \frac{i}{5}}\)
Potęga:
\(\displaystyle{ z=(1-i) ^{2013}
moduł= \sqrt{2}
z ^{2013} = \sqrt{2} ^{2013} (cos2013\phi + isin2013\phi)
cos\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2}
sin\phi= -\frac{ \sqrt{2} }{2}
IV ćwiartka więc \phi=2 \pi -\alpha _{0}
\alpha_{0}= \frac{ \pi }{4}
\phi= \frac{7}{4} \pi}\)
I co dalej z potęgą ?