Kąt między prostymi, granica funkcji w punkcie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Dezz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 mar 2011, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: N/S

Kąt między prostymi, granica funkcji w punkcie

Post autor: Dezz »

Witam.
Prośba o pomoc w dwóch zadaniach.
1/ Znajdź punkty przecięcia prostych przedstawionych przez funkcje a następnie znaleźć kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} z _{1}(t)=1+3i+(1+3i)t , t \in \RR \\
z _{2}(k)=2+i+(1-2i)k, k \in \RR\end{cases}}\)

Wyliczyłem tutaj wartości t=0 i k=1 w punkcie przecięcia. Co daje mi punkt przecięcia \(\displaystyle{ P=(1,3)}\) ale nie potrafię wyliczyć kąta pomiędzy prostymi. Proszę o w miarę możliwości wytłumaczenie krok po kroku jak ten kąt obliczyć.

2/ Policzyć granicę funkcji \(\displaystyle{ \lim_{z \to 1} \frac{1}{z-1}, z \in \CC}\)
Tutaj też zero pomysłu jak to ruszyć.
Kmitah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki / Białystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 28 razy

Kąt między prostymi, granica funkcji w punkcie

Post autor: Kmitah »

Wyznacz wzór prostej postaci: \(\displaystyle{ y=ax+b}\). Wówczas \(\displaystyle{ a=\tan \alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem nachylenia prostej do osi \(\displaystyle{ OX}\). Kąt między prostymi wyznaczysz, odejmując od siebie kąty nachyleń obu prostych od osi \(\displaystyle{ OX}\).
ODPOWIEDZ