Argument liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Tybias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 12 gru 2012, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 45 razy

Argument liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Post autor: Tybias »

Witam,

mam pytanie w zwiazku z wyprowadzaniem postaci trygonometrycznej liczby zespolonej.
Pytanie jest w zasadzie chyba bardziej z trygonometrii.

Otoz, szukajac argumentu liczby, szukamy wspolnego kata dla funkcji sinus i cosinus. I to przyswajam,
natomiast w skrypcie na jednej stronie jest takie oto sformulowanie:
Można zauważyć, że liczba leży w I ćwiartce układu, więc wystarczy znaleźć kąt ostry z tangensa
I moje pytanie jest, skad tutaj ten tangens?? Bede wdzieczny za "łopatologiczna" odpowiedz.

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Argument liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Post autor: yorgin »

Trzeba spojrzeć na to obrazkowo.

Jesli masz podaną liczbę zespoloną w postaci \(\displaystyle{ x+iy}\), to zauważ, ze

\(\displaystyle{ \tan\alpha=\frac{y}{x}}\)

poza przypadkami, gdy \(\displaystyle{ x=0}\).

Polecam rysunek - bardzo pomoże.
Tybias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 12 gru 2012, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 45 razy

Argument liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Post autor: Tybias »

widze to, dzieki !

-- 9 sty 2013, o 18:56 --

od razu jak juz jestesmy, mam jeszcze jedno pytanie.



Na tym przykladzie, jaki jest najlepszy sposob na znajdywanie dowolnego kata funkcji??
w tym przykladzie dla -1/ sqrt{2} ??

Proboje poukladac sobie te funkcje trygonometryczne, ale troche mi to ciezko idzie.
Mysle, ze wystarcze mi takie ogolne opisanie problemu, wiem co to sa wzory redukcyjne np.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Argument liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Post autor: yorgin »

Zakładając, że znasz wzory redukcyjne, napiszę Ci, jak ja sam pamiętam wartości podstawowe, przy czym nie znam ich tak dokładnie na pamięć.


Chcąc np wiedzieć, ile wynoszą sinusy, pamiętam tylko tyle, że \(\displaystyle{ \sin 0=0}\).

Teraz najczęściej liczymy sinusa dla kątów \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}, \frac{\pi}{4}, \frac{\pi}{3}}\). Zauważ, że te kąty są wypisane w porządku rosnącym.
Wypisuje wartości typu \(\displaystyle{ \frac{1}{2}, \frac{\sqrt{2}}{2},\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
W tej właśnie kolejności. I to są wartości sinusa dla wypisanych wcześniej przeze mnie kątów.

Odwrotnie, jeśli mam liczbę, to postępuję tak samo.

A jeśli dostaję liczbę niepasującą mi do schematu, próbuję sztuczek z prostymi wzorami trygonometrycznymi, typu połówki kątów itp.

Jest jeszcze jedna alternatywa - czasem wystarczy rzucić okiem na rysunek.

I jeszcze inna - pamiętać wykres, z którego można sobie odtwarzać kluczowe wartości.
Tybias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 12 gru 2012, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 45 razy

Argument liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Post autor: Tybias »

z podstawowymi wartosciamy to nawet nie mam problemu, zapamietalem na pamiec.

Chodzi mi wlasnie o te niestandardowe wartosci. Moglbys rozpisac jedna taka "sztuczke" z wykorzystaniem jakiegos wzoru?? Moja wyobraznia mnie tu zawodzi kompletnie...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Argument liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Post autor: yorgin »

Masz na przykład wartość \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{2+\sqrt{2}}{4}}=\sqrt{\frac{1+\frac{\sqrt{2}}{2}}{2}}}\)

Jeśli teraz przyjrzysz się wzorowi

\(\displaystyle{ \cos\frac{x}{2}=\sqrt{\frac{1+\cos x}{2}}}\)

dla argumentu z pierwszej ćwiartki, to znajdziesz mocne podobieństwo. Z reguły najczęściej używa się funkcji kąta połówkowego.

Chociaż ja osobiście nie używam takich wzorów do znajdowania kątów. Nie było takiej potrzeby, co nie oznacza, że ktoś inny ich nie potrzebuje.
Tybias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 12 gru 2012, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 45 razy

Argument liczby zespolonej w postaci trygonometrycznej

Post autor: Tybias »

acha takie wzory, takich jeszcze nie znalem. Dzieki, cos pokombinuje!
ODPOWIEDZ