mam przykładowe zadania i odpowiedzi do nich. ale niestety wyniki są błędne. czy moglibyście mnie naprowadzi
Wykonać działania a wynik przedstawić w postaci algebraicznej
\(\displaystyle{ \frac{4-i}{1+2i}-2+3i=}\) przy tym rozumiem że się robi coś na wzór usuwania mianownika ale potem wychodzą mi ułamki i mam problem z "połączeniem" tego z resztą
Znaleźć liczby rzeczywiste x,y spełniające równania:
\(\displaystyle{ (2+ix)(y-4i)=14-2i}\)niby prosty układ równań wymnażam ale oczywiście inny wynik
\(\displaystyle{ \frac{x+iy}{x-iy} = \frac{2-3i}{2+3i}}\) na krzyż ale co dalej
i jeszcze takie pytanie dotyczące mojego spostrzeżenia czy jeżeli mamy
\(\displaystyle{ i^{23}+i ^{533}-2i ^{-57}+ \frac{2-3i}{ 2i^{350} }}\) to te \(\displaystyle{ i}\) zawsze wychodzi \(\displaystyle{ i}\) lub \(\displaystyle{ -1}\)?
problem z zadaniami
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
problem z zadaniami
\(\displaystyle{ i^n}\) może być równe: \(\displaystyle{ 1,-1,i,-i}\). Zauważ, że \(\displaystyle{ i^4=1}\) A jeśli chodzi o pierwsze zadanie to napisz wyraźnie jakie jest polecenie, bo to wszystko jest trochę zagmatwane.
problem z zadaniami
Takie pytanko
\(\displaystyle{ z_{1}=3+i}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=1-2i}\)
\(\displaystyle{ z_{1}z_{2}=(3+i)(1-2i)=3-6i+i-2=1-5i}\)
Chodzi głównie o tą dwójkę bo \(\displaystyle{ i^{2}=-1}\) wiec analogicznie w moim rozumowaniu \(\displaystyle{ -2i^{2}=-2}\)
Proszę o opinie i uwagi
\(\displaystyle{ z_{1}=3+i}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=1-2i}\)
\(\displaystyle{ z_{1}z_{2}=(3+i)(1-2i)=3-6i+i-2=1-5i}\)
Chodzi głównie o tą dwójkę bo \(\displaystyle{ i^{2}=-1}\) wiec analogicznie w moim rozumowaniu \(\displaystyle{ -2i^{2}=-2}\)
Proszę o opinie i uwagi
problem z zadaniami
Dziękuję
-- 16 sty 2013, o 18:01 --
Proszę o sprawdzenie zadań
\(\displaystyle{ z_{1}=3+i
z_{2}=1-2i
z_{1}* z_{2}=5-5i
z_{1} / z_{2} = \frac{1}{5} + \frac{7i}{5}
z = \sqrt{3} - i
Argument: 11/6 \pi .
Modul: 2
postac trygonometryczna
z=2 ( cosy 3/4 pi + jsiny 3/4 pi )
z = 2 + 2i
Argument: \pi/4
Modul: 2 \sqrt{2}
Postac trygonometryczna
z=2 \sqrt{2} (cosy \frac{pi}{4} + isiny \frac{pi}{4} )}\)
Ciężkie początki z LaTeX'em, eh...
Całość rozwiązań na papierze znajdziecie tutaj:
-- 16 sty 2013, o 18:01 --
Proszę o sprawdzenie zadań
\(\displaystyle{ z_{1}=3+i
z_{2}=1-2i
z_{1}* z_{2}=5-5i
z_{1} / z_{2} = \frac{1}{5} + \frac{7i}{5}
z = \sqrt{3} - i
Argument: 11/6 \pi .
Modul: 2
postac trygonometryczna
z=2 ( cosy 3/4 pi + jsiny 3/4 pi )
z = 2 + 2i
Argument: \pi/4
Modul: 2 \sqrt{2}
Postac trygonometryczna
z=2 \sqrt{2} (cosy \frac{pi}{4} + isiny \frac{pi}{4} )}\)
Ciężkie początki z LaTeX'em, eh...
Całość rozwiązań na papierze znajdziecie tutaj: