Podane liczby zapisz w postaci wykładniczej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Server
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 7 lis 2010, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Podane liczby zapisz w postaci wykładniczej

Post autor: Server »

Niech ktoś mi napisze, skąd się bierze, np.

a)\(\displaystyle{ -8 = 8e^{i \pi}}\)
b) \(\displaystyle{ -2i = 2e ^{i\frac{ \pi }{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2013, o 21:12 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 34 razy

Podane liczby zapisz w postaci wykładniczej

Post autor: sdamian »

najpierw powiedz co rozumiesz pod pojęciem argument liczby zespolonej?
Server
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 7 lis 2010, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Podane liczby zapisz w postaci wykładniczej

Post autor: Server »

1. Obliczamy moduł z
2. Potem sinus i cosinus
3.Potem podstawiamy do postaci trygonometrycznej i wyliczamy postać wykładniczą.

Tak?
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 34 razy

Podane liczby zapisz w postaci wykładniczej

Post autor: sdamian »

tak
Server
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 7 lis 2010, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Podane liczby zapisz w postaci wykładniczej

Post autor: Server »

Ok, dalej sobie poradzę
ODPOWIEDZ