Witam, mam problem z takim zadaniem:
\(\displaystyle{ 4 \le |z-i-1|<9}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6} \le \arg z< \frac{ \pi }{4}}\)
(to jest jedno zadanie) i muszę znaleźć miejsce geometryczne. Zrobiłem to z tymi okręgami i mi wyszło że S=(1,1) i r=9, a co dalej z tym arg... to szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Proszę o pomoc
znaleźć miejsce geometryczne
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
znaleźć miejsce geometryczne
Arg to funkcja, która daje nam kąt z liczby zespolonej.
U Ciebie kąt musi być pomiędzy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
U Ciebie kąt musi być pomiędzy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 2 sty 2013, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
- Podziękował: 4 razy
znaleźć miejsce geometryczne
ok. tylko czy to się w jakiś sposób oznacza?? jakimś wzorem czy zależnością, i w jaki sposób to pokazać na płaszczyźnie?? tutaj znalazłem coś podobnego 158328.htm i nie rozumiem czemu "czesc rzeczywista musi byc ujemna a czesc urojona dodatnia" i czy u mnie coś takiego będzie miało miejsce.-- 3 sty 2013, o 17:37 --dobra.... już rozumiem jak to narysować. Tak jak napisałeś że między kątem 45 a 30 stopni. Muszę narysować te dwie proste i już:) ok