Wyznaczyć x i y

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
rafus20l
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 gru 2012, o 09:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Wyznaczyć x i y

Post autor: rafus20l »

Znajdź liczby rzeczywiste x , y spełniające równanie:

\(\displaystyle{ (2+yi) \cdot (x-3i)=7-i}\)
roza_19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 gru 2012, o 15:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Wyznaczyć x i y

Post autor: roza_19 »

Ja bym wpierw wymnożyła te dwa nawiasy. I potem x przedstawiła za pomocą y. Bo mając jedno równanie nie da się wyznaczyć x,y.
Moje rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ (2+yi)(x-3i)=7-i}\)
\(\displaystyle{ 2x-6i+xyi+3y=7-i}\)
\(\displaystyle{ 2x+xyi+3y=7+5i}\)
\(\displaystyle{ x(2+yi)+3y=7+5i}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{7+5i-3y}{2+yi}}\)
ODPOWIEDZ