Witam, mam kolejne zadnie z którym nie mogę sobie poradzić ;/
Bardzo proszę o wskazówki jak się za to zabrać
\(\displaystyle{ x^{2}+\left( -6+6j\right)x -13 -22j =0}\)
Coś mi świta ze robiło się to x na lewo inne na prawo ale nie jestem pewien.
Rozwiazac rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 41 razy
Rozwiazac rownanie
\(\displaystyle{ a ^{2} +bx+c \\
\Delta = b ^{2}-4ac}\)
dla zwykłych rzeczywistych potrafię rozwiązać deltę, lecz z zespolonymi trochę nie mogę się połapać co tu będzie a b c.
Proszę o sprawdzenie czy dobrze to pogrupowałem?
\(\displaystyle{ a=x ^{2} \\
b=6x+6jx \\
c=13-22j}\)-- 28 gru 2012, o 12:57 --będzie ktoś taki dobry to sprawdzi?
\Delta = b ^{2}-4ac}\)
dla zwykłych rzeczywistych potrafię rozwiązać deltę, lecz z zespolonymi trochę nie mogę się połapać co tu będzie a b c.
Proszę o sprawdzenie czy dobrze to pogrupowałem?
\(\displaystyle{ a=x ^{2} \\
b=6x+6jx \\
c=13-22j}\)-- 28 gru 2012, o 12:57 --będzie ktoś taki dobry to sprawdzi?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2012, o 22:32 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiazac rownanie
\(\displaystyle{ a=1\\
b=-6+6j\\
c=-13-22j}\)
Można też uzupełnać do kwadratu
(uzupełnianie do kwadratu bądź sześcianu można użyć także do równania trzeciego i czwartego stopnia)
b=-6+6j\\
c=-13-22j}\)
Można też uzupełnać do kwadratu
(uzupełnianie do kwadratu bądź sześcianu można użyć także do równania trzeciego i czwartego stopnia)