Krótka treść zadania: oblicz

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Server
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 7 lis 2010, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Krótka treść zadania: oblicz

Post autor: Server »

Oblicz:

\(\displaystyle{ \sqrt{8 + 6i}}\)
miodzio1988

Krótka treść zadania: oblicz

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \sqrt{8 + 6i}=a+bi}\)

i do kwadratu podnosisz
Server
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 7 lis 2010, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Krótka treść zadania: oblicz

Post autor: Server »

Znaczy, że \(\displaystyle{ \sqrt{8 + 6i} ^{2}}\) o tak?
Jestem z matmy tępa dzida
miodzio1988

Krótka treść zadania: oblicz

Post autor: miodzio1988 »

dwie strony
Server
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 7 lis 2010, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Krótka treść zadania: oblicz

Post autor: Server »

\(\displaystyle{ \left( \sqrt{8 + 6i}\right) ^{2} = (a+bi) ^{2} \\
8+6i = a ^{2} + 2abi + bi ^{2}}\)


Tak?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2012, o 19:55 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Krótka treść zadania: oblicz

Post autor: miodzio1988 »

Tak. Porównujesz teraz współczynniki urojone i rzeczywiste i tworzysz układ równan
ODPOWIEDZ