Liczbe zapisac w postaci kanonicznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
laikkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 gru 2012, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Liczbe zapisac w postaci kanonicznej

Post autor: laikkk »

Hej, mam zadanie

\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{2} -j \sqrt{6} }{1-j} \right) ^{12}}\)

to zapisać w postaci kanonicznej. Ogólnie mam już to rozwiązane ale nie wiem czy dobrze. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś potwierdzi mój wynik. Otóż zrobiłem to tak:
licznik i mianownik podniosłem do 12 potęgi,
oby dwa zamieniłem na postać trygonometryczna następnie podniosłem do tej 12 potęgi
na końcu wyniki podzieliłem.

Czy dobrze zrozumiałem to zadanie? mój wynik to 4096
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Liczbe zapisac w postaci kanonicznej

Post autor: konrad509 »

Prawie dobrze ... E%7B12%7D+
ODPOWIEDZ