Witam.
Mam takie zadanie, i muszę wyznaczyć wartość zmiennej Z.
\(\displaystyle{ \frac{1}{Z}= \frac{1}{ \frac{j}{wC} } + \frac{1}{R+ \frac{j}{wC} }}\).
gdzie "j" jest to część urojona.
Po przekształceniach wyszło mi:
\(\displaystyle{ Z= \frac{w ^{2} \cdot C ^{2} \cdot R ^{2} }{-jw ^{3} \cdot C ^{3} \cdot R ^{2}+jwC }=\frac{w ^{2} \cdot C ^{2} \cdot R ^{2} }{jwC(-w ^{2} \cdot C ^{2} \cdot R ^{2}+1) }}\)
Jednak chyba coś się nie zgadza.
1) Czy przekształcenie równania do tej postaci jest prawidłowe?
2) Czy da się uprościć równanie po przekształceniach jeszcze bardziej?
Wyliczanie wartości zmiennej z równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Wyliczanie wartości zmiennej z równania.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2012, o 11:06 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Wyliczanie wartości zmiennej z równania.
może lepiej od początku spróbowac. Może tak..
\(\displaystyle{ \frac{1}{Z} = \frac{1}{x}+\frac{1}{y} \Leftrightarrow Z = \frac{xy}{x+y}}\)
Wychodzi krótko i zwięźle
\(\displaystyle{ \frac{1}{Z} = \frac{1}{x}+\frac{1}{y} \Leftrightarrow Z = \frac{xy}{x+y}}\)
Wychodzi krótko i zwięźle