Potęgowanie w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
muszynianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 23 razy

Potęgowanie w postaci trygonometrycznej

Post autor: muszynianka »

\(\displaystyle{ z^{3}= 4^{3} \left( \cos 3 \cdot \frac{2}{3} \pi + i\sin 3 \cdot \frac{2}{3} \pi \right)}\)

\(\displaystyle{ z^{3}=64}\) ?
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Potęgowanie w postaci trygonometrycznej

Post autor: silicium2002 »

No tak
ODPOWIEDZ