Jaki jest schemat obliczania sprzężenia ułamka?
\(\displaystyle{ z = \frac{i}{2-i}}\) bo wiem, że sprzężenie liczby zespolonej \(\displaystyle{ z=a+ib \Rightarrow \frac{}{z} = a-ib}\)
ps. nie wiedziałem jak dać tą kreskę nad "z", to dałem kreskę ułamkową.
Sprzężenie ułamka
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Sprzężenie ułamka
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ \frac{i}{2-i} =\frac{i}{2-i} \cdot \frac{2+i}{2+i}= \frac{i \cdot (2+i)}{4-(-1)} = \frac{2i-1}{5}= \frac{2}{5}i - \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{i}{2-i} =\frac{i}{2-i} \cdot \frac{2+i}{2+i}= \frac{i \cdot (2+i)}{4-(-1)} = \frac{2i-1}{5}= \frac{2}{5}i - \frac{1}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 23 razy