Potrzebuję rozwiązanie - muszę oddać pracę - a to mam nie skończone
\(\displaystyle{ z ^{4}-3z^{2} + 4 = 0}\)
Rozumiem, że wprowadzam parametr \(\displaystyle{ z^{2}=k}\)
wtedy \(\displaystyle{ k^{2} - 3k + 4 = 0}\)
wychodzi \(\displaystyle{ k_1= -1}\) i \(\displaystyle{ k_2 = 4}\)
co dalej? Czy dobrze robię? co za z podstawić? Czy \(\displaystyle{ z= x+iy}\)??? Nie wiem... wówczas co dalej???
Proszę o pomoc
Rozwiąż równanie w ciele l.zesp
Rozwiąż równanie w ciele l.zesp
Ostatnio zmieniony 14 gru 2012, o 15:12 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] umieszczaj całe wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Poprawa wiadomości (indeksy dolne).
Powód: Między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Rozwiąż równanie w ciele l.zesp
To masz w takim razie dwa równania:
\(\displaystyle{ z^2=-1\vee z^2=4}\)
Stąd (nawet bez wzoru na pierwiastki zespolone)
\(\displaystyle{ z=i\vee z=-i\vee z=2\vee z=-2}\)
Edit: Chwila: najpierw dobrze policz deltę !
Te moje pierwiastki są do Twojego błędnego rozwiązania równania kwadratowego.
\(\displaystyle{ z^2=-1\vee z^2=4}\)
Stąd (nawet bez wzoru na pierwiastki zespolone)
\(\displaystyle{ z=i\vee z=-i\vee z=2\vee z=-2}\)
Edit: Chwila: najpierw dobrze policz deltę !
Te moje pierwiastki są do Twojego błędnego rozwiązania równania kwadratowego.