\(\displaystyle{ z^{2}-2(i-1)z+1-2i=0 ; z \in Z}\)
Jak się za to zabrać?
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 26 paź 2012, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: b-stok
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \Delta=-(2i-2)^{2}-4 \cdot (1-2i) \\
\Delta=-(4i^{2}-4i+4)-4+8i \\
\Delta=-4i^{2}+12i+4}\)
I co dalej mam liczyć nowa delte z delty?
\Delta=-(4i^{2}-4i+4)-4+8i \\
\Delta=-4i^{2}+12i+4}\)
I co dalej mam liczyć nowa delte z delty?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 26 paź 2012, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: b-stok
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie
Jak to mówią skleroza nie boli
\(\displaystyle{ \Delta=12i+8}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{12i+8} = +/- 12i+\sqrt{8}}\)
i podstawiam pod z1 i z2 czy delta dalej jest błędna
\(\displaystyle{ \Delta=12i+8}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{12i+8} = +/- 12i+\sqrt{8}}\)
i podstawiam pod z1 i z2 czy delta dalej jest błędna
Ostatnio zmieniony 19 gru 2012, o 21:45 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielka delta to \Delta .
Powód: Wielka delta to \Delta .
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Rozwiąż równanie
Po pierwsze zacznij to pisać po ludzku.
daje \(\displaystyle{ \Delta}\).
Nie wiem czy dobrze deltę wyliczyłeś, ale pierwiastek z delty na pewno źle.
Kod: Zaznacz cały
Delta
Nie wiem czy dobrze deltę wyliczyłeś, ale pierwiastek z delty na pewno źle.