liczby zespolona - kąty do kwadratu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

liczby zespolona - kąty do kwadratu

Post autor: myszka9 »

\(\displaystyle{ \left( \frac{\cos 62^\circ + i\sin 62^\circ}{\cos 17^\circ + i\sin 17^\circ}\right)^2}\)

Mam obliczyć \(\displaystyle{ z = x + yi}\)

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2012, o 20:39 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

liczby zespolona - kąty do kwadratu

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ \left( \frac{\cos 62^\circ + i\sin 62^\circ}{\cos 17^\circ + i\sin 17^\circ}\right)^2\\
\left(\cos{\left( 62-17\right)^{\circ} }+i\sin{\left( 62-17\right)^{\circ}}\right)^2\\
\left(\cos{45^{\circ} }+i\sin{45^{\circ}}\right)^2\\
\cos{90^{\circ} }+i\sin{90^{\circ}}\\
z=i\\}\)
ODPOWIEDZ