\(\displaystyle{ z^3+3z^2+4z-8=0}\)
jak to prosto rozwiązać? wpierw wyłączyłam przed nawias i nie wyszło, potem to zgrupowałam i jakoś poszło, ale zastanawiam się czy można to zrobić prosciej i co najwazniejsze szybciej, mam ograniczony czas na pisanie kolokwium (to nie zadanie z kolokwium tylko z listy zadań jakby co...)
Rozwiąż równanie
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Rozwiąż równanie
Nie mam pojęcia o rozwiązywaniu równań w zespolonych, ale pewnie chodzi o to samo czyli doprowadzenie do iloczynu. No to mamy pierwiastki całkowite i szukamy pierwiastków zgodnie z twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych. Zeruje się dla \(\displaystyle{ z=1}\). I teraz dzielimy:
\(\displaystyle{ z^{3}+3z^{2}+4z-8=\left(z-1 \right) \left( z^{2}+4z +8\right)=0}\)
\(\displaystyle{ z^{3}+3z^{2}+4z-8=\left(z-1 \right) \left( z^{2}+4z +8\right)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 41 razy
Rozwiąż równanie
O to chodziło Ponewor.Ponewor pisze:Nie mam pojęcia o rozwiązywaniu równań w zespolonych, ale pewnie chodzi o to samo czyli doprowadzenie do iloczynu. No to mamy pierwiastki całkowite i szukamy pierwiastków zgodnie z twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych. Zeruje się dla \(\displaystyle{ z=1}\). I teraz dzielimy:
\(\displaystyle{ z^{3}+3z^{2}+4z-8=\left(z-1 \right) \left( z^{2}+4z +8\right)=0}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiąż równanie
Ponewor w zespolonych to nie jest rozłożone do końca
a poza tym do równania czwartego stopnia włącznie istnieje dość prosty sposób
rozkładu wielomianu na czynniki
Rogal próbował na forum coś napisać o rozkładzie wielomianów ale mu nie wyszło
więc podaję odnośnik do pdf w którym pokazane jest jak rozkładać wielomiany
do czwartego stopnia włącznie
W przypadku równania trzeciego stopnia albo podstawieniami obniżamy stopień równania
(podstawieniami nie zgadując pierwiastek i dzieląc, zgaduj zgadula nie zawsze działa)
albo podstawieniami sprowadzamy do wzoru na funkcje trygonometryczne
(sinus bądź cosinus) kąta potrojonego
W przypadku równania czwartego stopnia albo rozkładasz wielomian
najpierw na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych albo
przedstawiasz pierwiastki równania czwartego stopnia w postaci sumy trzech z sześciu pierwiastków
równania szóstego stopnia sprowadzalnego do równania trzeciego stopnia
a poza tym do równania czwartego stopnia włącznie istnieje dość prosty sposób
rozkładu wielomianu na czynniki
Rogal próbował na forum coś napisać o rozkładzie wielomianów ale mu nie wyszło
więc podaję odnośnik do pdf w którym pokazane jest jak rozkładać wielomiany
do czwartego stopnia włącznie
Kod: Zaznacz cały
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
W przypadku równania trzeciego stopnia albo podstawieniami obniżamy stopień równania
(podstawieniami nie zgadując pierwiastek i dzieląc, zgaduj zgadula nie zawsze działa)
albo podstawieniami sprowadzamy do wzoru na funkcje trygonometryczne
(sinus bądź cosinus) kąta potrojonego
W przypadku równania czwartego stopnia albo rozkładasz wielomian
najpierw na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych albo
przedstawiasz pierwiastki równania czwartego stopnia w postaci sumy trzech z sześciu pierwiastków
równania szóstego stopnia sprowadzalnego do równania trzeciego stopnia