Liczby zespolone-znaleść pierwiastek kwadratowy

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kasik22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 17 lis 2012, o 12:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Liczby zespolone-znaleść pierwiastek kwadratowy

Post autor: Kasik22 »

Witam, chciałabym rozwiązać następujące zadanie :
Wyznaczyć pierwiastek kwadratowy z liczby \(\displaystyle{ -5+12i}\)
Aczkolwiek nie wiem jak się zabrać do niego, byłabym bardzo wdzięczna za wskazówki

Jakby ktoś szukał rozwiązania do podobnego zadania to polecam link:
23611.htm
Jest on bardzo przydatny, a samemu autorowi jego dziękuje,gdyż informacje z tego linku bardzo mi pomogły:)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2012, o 20:47 przez Kasik22, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Liczby zespolone-znaleść pierwiastek kwadratowy

Post autor: »

Szukamy takiej liczby zespolonej \(\displaystyle{ a+bi}\), której kwadrat to \(\displaystyle{ -5+12i}\), czyli:
\(\displaystyle{ (a+bi)^2=-5+12i}\)
Wystarczy teraz podnieść do kwadratu z lewej strony i porównać części rzeczywiste i urojone obu stron.

Q.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Liczby zespolone-znaleść pierwiastek kwadratowy

Post autor: bb314 »

Można też na piechotę wykorzystując wzór de Moivre'a

\(\displaystyle{ \blue z^2=-5+12i}\)

\(\displaystyle{ -5+12i=\sqrt{(-5)^2+12^2}\cdot\left( \frac{-5}{\sqrt{(-5)^2+12^2}} +\frac{12}{\sqrt{(-5)^2+12^2}}i\right)=}\)

\(\displaystyle{ =13\left( -\frac{5}{13}+\frac{12}{13}i\right)=13\left( \cos\alpha+i\,\sin\alpha\right)\ \ \ \to \ \ \ \ \ \alpha=\pi-\arccos\frac{5}{13}}\)

\(\displaystyle{ z=-\sqrt{13}\left( \cos\frac{\alpha}{2}+i\,\sin\frac{\alpha}{2}\right)\ \ \vee\ \ z=\sqrt{13}\left( \cos\frac{\alpha}{2}+i\,\sin\frac{\alpha}{2}\right)}\)

\(\displaystyle{ \cos\frac{\alpha}{2}=\cos\left( \frac{\pi}{2}-\frac{\arccos\frac{5}{13}}{2}\right)=\sin \frac{\arccos\frac{5}{13}}{2}=\sqrt{\frac{1-\cos\left( \arccos\frac{5}{13}\right)}{2}}=\sqrt{\frac{1-\frac{5}{13}}{2}}=}\)

\(\displaystyle{ =\sqrt{\frac{\frac{8}{13}}{2}}=\sqrt{\frac{4}{13}}=\frac{2}{\sqrt{13}}}\)

\(\displaystyle{ \sin\frac{\alpha}{2}=\sin\left( \frac{\pi}{2}-\frac{\arccos\frac{5}{13}}{2}\right)=\cos \frac{\arccos\frac{5}{13}}{2}=\sqrt{\frac{1+\cos\left( \arccos\frac{5}{13}\right)}{2}}=\sqrt{\frac{1+\frac{5}{13}}{2}}=}\)

\(\displaystyle{ =\sqrt{\frac{\frac{18}{13}}{2}}=\sqrt{\frac{9}{13}}=\frac{3}{\sqrt{13}}}\)

\(\displaystyle{ z=-\sqrt{13}\left( \frac{2}{\sqrt{13}}+i\,\frac{3}{\sqrt{13}}\right)\ \ \vee\ \ z=\sqrt{13}\left( \frac{2}{\sqrt{13}}+i\,\frac{3}{\sqrt{13}}\right)}\)

\(\displaystyle{ \red z=-2-3i\ \ \vee\ \ z=2+3i}\)
ODPOWIEDZ