Wielomian szóstego stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
goku94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 13:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 12 razy

Wielomian szóstego stopnia

Post autor: goku94 »

Mam rozłożyć taki wielomian na czynniki pierwszego stopnia.
\(\displaystyle{ z ^{6}+27}\)
Doprowadziłem to do takiej postaci:
\(\displaystyle{ ( z ^{2}-i \sqrt{3})( z ^{2}+i \sqrt{3})(z ^{4} -3z ^{2} + 9)}\)
Teraz próbuję liczyć deltę, zapisywać w postaci trygonometrycznej i ją pierwiastkować, ale wychodzą obliczenia, których nie umiem rozwiązać, mianowicie: \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{2 \sqrt{7} }}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{-3 \sqrt{3} }{2 \sqrt{7} }}\)

Jak zrobić to sprytniej, ewentualnie obliczyć ten kąt?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2012, o 22:32 przez goku94, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wielomian szóstego stopnia

Post autor: anna_ »

Za bardzo nie pomogę, ale
\(\displaystyle{ z ^{6}+27 \neq ( z ^{2}-i \sqrt{3})( z ^{2}+i \sqrt{3})(z ^{4} -3z \sqrt{2} + 9)}\)
goku94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 13:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 12 razy

Wielomian szóstego stopnia

Post autor: goku94 »

A, tak. Przypadkiem kliknąłem w ikonkę pierwiastka, zamiast potęgi. Już poprawiłem.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wielomian szóstego stopnia

Post autor: anna_ »

Nadal coś jest nie tak. Masz \(\displaystyle{ 6}\) stopień, a wyjdzie \(\displaystyle{ 8}\)
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Wielomian szóstego stopnia

Post autor: bb314 »

\(\displaystyle{ \bl a=z ^{6}+27=\left( z^2\right)^3+3^3\black=\left( z^2+3\right) \left( z^4-3z^2+9\right)}\)

\(\displaystyle{ z^2+3=(z-\sqrt3i)(z+\sqrt3i)}\)

\(\displaystyle{ z^4-3z^2+9\ \ \to\ \ \begin{cases} z^2=\frac{3-3\sqrt3 i}{2}=3\left( \cos\frac53\pi+i\sin\frac53\pi\right) \\ lub\\z^2=\frac{3+3\sqrt3 i}{2}=3\left( \cos\frac13\pi+i\sin\frac13\pi\right) \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ z^4-3z^2+9=\left( z^2- 3\left( \cos\frac53\pi+i\sin\frac53\pi\right)\right)\left( z^2-3\left( \cos\frac13\pi+i\sin\frac13\pi\right)\right)}\)

\(\displaystyle{ z^2- 3\left( \cos\frac53\pi+i\sin\frac53\pi\right)=\left( z-\sqrt3\left( \cos\frac56\pi+i\sin\frac56\pi\right)\right)\left( z+\sqrt3\left( \cos\frac56\pi+i\sin\frac56\pi\right)\right)}\)

\(\displaystyle{ z^2-3\left( \cos\frac13\pi+i\sin\frac13\pi\right)=\left( z-\sqrt3\left( \cos\frac16\pi+i\sin\frac16\pi\right)\right) \left( z+\sqrt3\left( \cos\frac16\pi+i\sin\frac16\pi\right)\right)}\)

teraz tylko złożyć to cuzamendokupy

powinno wyjść
\(\displaystyle{ \blue a=\left( z-\sqrt3i\right)\left( z+\sqrt3i\right) \left( z+\frac32+\frac{\sqrt3}{2}i\right) \left( z-\frac32-\frac{\sqrt3}{2}i\right)\left( z+\frac32-\frac{\sqrt3}{2}i\right)\left( z-\frac32+\frac{\sqrt3}{2}i\right)}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wielomian szóstego stopnia

Post autor: Mariusz M »

Ze wzoru de Moivre byłoby wygodniej
ODPOWIEDZ