\(\displaystyle{ \sqrt[2]{-2-2i} = x-yi}\)
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ x = \sqrt[2]{-1+ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ y = \sqrt[2]{1+ \sqrt{2} }}\)
Może ktoś sprawdzić?
Oblicz pierwiastek
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Oblicz pierwiastek
\(\displaystyle{ -2-2i=\sqrt{2}^3e^{i\frac{5\pi}{4}}\\\\
\sqrt[3]{-2-2i}=\sqrt{2}e^{i\left(\frac{5\pi}{12}+\frac{2k\pi}{3}\right)}}\)
warunki zadania są spełnione dla \(\displaystyle{ k=2}\):
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-2-2i}=\sqrt{2}e^{i\frac{7\pi}{4}}=1-i}\)
\sqrt[3]{-2-2i}=\sqrt{2}e^{i\left(\frac{5\pi}{12}+\frac{2k\pi}{3}\right)}}\)
warunki zadania są spełnione dla \(\displaystyle{ k=2}\):
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-2-2i}=\sqrt{2}e^{i\frac{7\pi}{4}}=1-i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RLE
- Podziękował: 5 razy
Oblicz pierwiastek
Nic z tego nie rozumiem ...
Robiłem tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{-2-2i} = x+yi}\)
Wyszedł mi układ równań z tego:
\(\displaystyle{ -2=x^{2} - y^{2}}\)
\(\displaystyle{ -2=2xy}\)
I wyszło z tego:
\(\displaystyle{ x = \sqrt{-1+ \sqrt{2} }
y = \sqrt{1+ \sqrt{2} }}\)
Może ktoś sprawdzić?
Robiłem tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{-2-2i} = x+yi}\)
Wyszedł mi układ równań z tego:
\(\displaystyle{ -2=x^{2} - y^{2}}\)
\(\displaystyle{ -2=2xy}\)
I wyszło z tego:
\(\displaystyle{ x = \sqrt{-1+ \sqrt{2} }
y = \sqrt{1+ \sqrt{2} }}\)
Może ktoś sprawdzić?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Oblicz pierwiastek
Źle.
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2=x^{2} - y^{2} \\ -2=2xy \end{cases}\ \ \ \to\ \ \ \blue \begin{cases} x=\sqrt{\sqrt2-1}\ \wedge\ y=-\sqrt{\sqrt2+1}\\lub\\ x=-\sqrt{\sqrt2-1}\ \wedge\ y=\sqrt{\sqrt2+1} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2=x^{2} - y^{2} \\ -2=2xy \end{cases}\ \ \ \to\ \ \ \blue \begin{cases} x=\sqrt{\sqrt2-1}\ \wedge\ y=-\sqrt{\sqrt2+1}\\lub\\ x=-\sqrt{\sqrt2-1}\ \wedge\ y=\sqrt{\sqrt2+1} \end{cases}}\)