Wykazać że iloczyn dowolnych pierwiastków n. stopnia z 1 też jest pierwiastkiem n. stopnia z 1.
Pierwiastek z 1 można zapisać jako
\(\displaystyle{ z_{n-1}=\cos\left( \frac{2k \pi}{n}\right) +i \cdot \sin\left(\frac{2k \pi}{n}\right), k={1,2, ...,n-1}}\)
iloczyn pierwiastków można zapisać jako
\(\displaystyle{ \left(\cos\left( \frac{2k \pi}{n}\right) +i \cdot \sin\left(\frac{2k \pi}{n}\right) \right)^2}\)
Próbowałem dodać kąty, ale wychodzi
\(\displaystyle{ \cos\left( \frac{4k \pi}{n}\right) +i \cdot \sin\left(\frac{4k \pi}{n}\right)}\)
i nie wiem co dalej.
iloczyn pierwiastków zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
iloczyn pierwiastków zespolonych
\(\displaystyle{ z_1^n=1\\
z_2^n=1\\
(z_1\cdot z_2)^n=z_1^n\cdot z_2^n=1\cdot 1=1}\)
z_2^n=1\\
(z_1\cdot z_2)^n=z_1^n\cdot z_2^n=1\cdot 1=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
iloczyn pierwiastków zespolonych
Pierwiastkiem n-tego stopnia z 1 jest liczba, która podniesiona do n-tej potęgi daje 1. I tu widać, że z iloczynem tak jest.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
iloczyn pierwiastków zespolonych
Teraz ja nie rozumiem - Twoim zdaniem ma być \(\displaystyle{ z_1\cdot z_2=1}\)?