Oblicz wyrazenie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tomek520
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 cze 2010, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RLE
Podziękował: 5 razy

Oblicz wyrazenie

Post autor: tomek520 »

Oblicz: \(\displaystyle{ \frac{5 i^{3}(1-i) }{2+i}}\) + \(\displaystyle{ (-1+i)^{12}}\)

Robiłem to tak:

\(\displaystyle{ \frac{5 i^{3}(1-i) }{2+i}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \frac{2-i}{2-i}}\) + \(\displaystyle{ ((-1+i)^{2})^{6}}\)


\(\displaystyle{ \frac{10i^{3}-5i^{4}-10i^{4}+5i^{5} }{5}}\) + \(\displaystyle{ (-2i)^{6}}\)


\(\displaystyle{ \frac{5 (2i^{3}-i^{4}-2i^{4}+i^{5} }{5}}\) + \(\displaystyle{ ((-2i)^{2})^{3}}\)


\(\displaystyle{ 2i^{3} - i^{4} - 2i^{4} + i^{5} + (4i^{2})^{3}}\)


\(\displaystyle{ (2i^{2} \cdot i) - (2 \cdot -1) + (-1 \cdot -1i) - 64}\)


\(\displaystyle{ -2i-1-2+i-64 = -67 - i}\)


Czy może ktoś to sprawdzić? I ocenić co źle a co dobrze?
Ostatnio zmieniony 1 gru 2012, o 19:19 przez tomek520, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

Oblicz wyrazenie

Post autor: szw1710 »

POpatrzę na to, ale w pierwszej linii piszesz \(\displaystyle{ 2+1}\) zamiast \(\displaystyle{ 2+i}\). Potem jednak idzie dobrze. Popatrzę dalej.

Coś tam zjadłeś w linii przedostatniej, ale ostatnia OK. Rachunki robisz poprawnie, nie ma nic do zarzucenia
tomek520
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 cze 2010, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RLE
Podziękował: 5 razy

Oblicz wyrazenie

Post autor: tomek520 »

Poprawiłem już na \(\displaystyle{ 2+i}\). Tak, pomylilem tez przedostatnią.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Oblicz wyrazenie

Post autor: Andreas »

Na początku można uprościć wyrażenie w liczniku: \(\displaystyle{ 5 i^{3}(1-i)=-5i-5}\).
ODPOWIEDZ