\(\displaystyle{ \arg i\ \le \arg \left( \frac{z}{1+i} \right) \le \arg (-i)}\) czyli
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} \le \arg \left( \frac{z}{1+i} \right) \le \frac{3 \pi }{2}}\)
Nie wiem jak przekształcić te wyrażenie po środku, proszę o pomoc.
argument liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
argument liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 29 lis 2012, o 22:07 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 00:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 16 razy
argument liczby zespolonej
Ja dostałem warunek:
\(\displaystyle{ -\infty< \frac{y-x}{y+x} < +\infty}\)
\(\displaystyle{ -\infty< \frac{y-x}{y+x} < +\infty}\)