Pierwiastki wielomianu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
dakwh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 22 maja 2011, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

Pierwiastki wielomianu

Post autor: dakwh »

mamy wielomian \(\displaystyle{ z^{4} + b z^{2} +c}\) gdzie b i c sa liczbami rzeczywistymi w jaki sposob mozna pokazac, ze znajac pierwiastek tego wielomianu \(\displaystyle{ z_{1}}\) to pierwiastkami bedzie tez \(\displaystyle{ \overline{ z_{1} }, -z _{1}}\)i jaki bedzie 4 pierwiastek ?
Koryfeusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 1 paź 2011, o 00:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 16 razy

Pierwiastki wielomianu

Post autor: Koryfeusz »

Zasadniczo jest to równanie dwukwadratowe. Trzeba je rozwiązać po sprowadzeniu do równania kwadratowego przez podstawienie \(\displaystyle{ t=z^2}\) i wzory na pierwiastki rozszerzyć przypadek liczb zespolonych.

Jeśli mamy pierwiastek \(\displaystyle{ z_{1}= \sqrt{t_{1}}}\) to zawsze (co wynika z tego podstawienia) jego "siostrzany" drugi pierwiastek \(\displaystyle{ z_{2}=- \sqrt{t_{1}} = - z_{1}}\). To samo tyczy się pierwiastków \(\displaystyle{ z_{3}}\) i \(\displaystyle{ z_{4}}\).
Ostatnio zmieniony 29 lis 2012, o 21:19 przez Koryfeusz, łącznie zmieniany 1 raz.
dakwh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 22 maja 2011, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

Pierwiastki wielomianu

Post autor: dakwh »

Jaki ma to niby zwiazek z pokazaniem tego o co pytam ?
ODPOWIEDZ