Mam takie zadanie:
W ciele \(\displaystyle{ Z_{5}}\) rozwiąż układ równań \(\displaystyle{ x + 2y = 3, 3x - 3y = 2.}\)
Może mi ktoś wyjaśnić, jak to wykonać?
W ciele Z5 rozwiąż układ równań...
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cleveland
- Pomógł: 13 razy
W ciele Z5 rozwiąż układ równań...
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y=3 \\ 3x-3y=2 \end{cases}}\)
pomnóż drugie równanie przez \(\displaystyle{ -1}\), i dodaj stronami, pewna część się uprości, później już łatwo.
pomnóż drugie równanie przez \(\displaystyle{ -1}\), i dodaj stronami, pewna część się uprości, później już łatwo.
W ciele Z5 rozwiąż układ równań...
Eeee, dalej nie rozumiem. Co znaczy to w ciele \(\displaystyle{ Z_{5}}\)?
Wynik samego równania to:
\(\displaystyle{ x = \frac{13}{9} \\ \\
y = \frac{7}{9}}\)
Tylko co dalej?
Wynik samego równania to:
\(\displaystyle{ x = \frac{13}{9} \\ \\
y = \frac{7}{9}}\)
Tylko co dalej?
Ostatnio zmieniony 2 gru 2012, o 12:54 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linijek pomiędzy klamrami[latex][/latex] .
Powód: Nie zostawiaj pustych linijek pomiędzy klamrami