Czy interpretacja geometryczna takiego zbioru
\(\displaystyle{ \left\{ z \in \mathbb{C}: 0 \le Re(iz) < 1, 0 \le arg( \overline{ z }) \le \frac{\pi}{2} \right\}}\)
bedzie cwiartka okregu bez punktu \(\displaystyle{ (0,-11)}\) w 4 cwiartce ukladu ? czy kawalek do czesci rzeczywistej do nieskoncznosci i \(\displaystyle{ -1 < y \le 0}\)
Zaznaczanie na plaszczyznie
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 16 paź 2012, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
Zaznaczanie na plaszczyznie
\(\displaystyle{ \left\{ a+bi \in \mathbb{C}: a \ge 0 \wedge -1>b \ge 0\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 00:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 16 razy
Zaznaczanie na plaszczyznie
\(\displaystyle{ Re[i(x+iy)]=Re[-y+xi]=-y \Rightarrow 0 \le -y < 1 \Rightarrow -1 < y \le 0}\)
\(\displaystyle{ arg(\overline{z})=\tan \left( - \frac{y}{x} \right) \Rightarrow 0 \le - \frac{y}{x} < \infty}\)
\(\displaystyle{ x<0 \Rightarrow y \ge 0 \wedge -1 < y \le 0 \Rightarrow D_{1}=\left\{(x,y): x<0 \wedge y=0\right\}}\)
\(\displaystyle{ x>0 \Rightarrow y \le 0 \wedge -1 < y \le 0 \Rightarrow D_{2}=\left\{(x,y): x>0 \wedge -1 < y \le 0\right\}}\)
\(\displaystyle{ D=D_{1} \cup D_{2}}\)
\(\displaystyle{ arg(\overline{z})=\tan \left( - \frac{y}{x} \right) \Rightarrow 0 \le - \frac{y}{x} < \infty}\)
\(\displaystyle{ x<0 \Rightarrow y \ge 0 \wedge -1 < y \le 0 \Rightarrow D_{1}=\left\{(x,y): x<0 \wedge y=0\right\}}\)
\(\displaystyle{ x>0 \Rightarrow y \le 0 \wedge -1 < y \le 0 \Rightarrow D_{2}=\left\{(x,y): x>0 \wedge -1 < y \le 0\right\}}\)
\(\displaystyle{ D=D_{1} \cup D_{2}}\)