Witam,
mam problem z dwoma zadaniami, które wyglądają następująco:
1. \(\displaystyle{ z ^{2}-3iz-3+i=0}\)
2. \(\displaystyle{ z ^{3}=(1+i) ^{6}}\)
Proszę o pomoc w sposobie rozwiązywania tychże zadań.
Równania liczb zespolonych.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Równania liczb zespolonych.
1.
to jest po prostu równanie kwadratowe, w którym \(\displaystyle{ i}\) jest stałą
rozwiązujesz normalnie deltą
2.
najsamwpierw musisz podnieść \(\displaystyle{ 1+i}\) do potęgi \(\displaystyle{ 6}\)
w tym celu musisz \(\displaystyle{ 1+i}\) przedstawić w postaci trygonometrycznej
następnie z tego co wyjdzie policzysz pierwiastki trzeciego stopnia
to jest po prostu równanie kwadratowe, w którym \(\displaystyle{ i}\) jest stałą
rozwiązujesz normalnie deltą
2.
najsamwpierw musisz podnieść \(\displaystyle{ 1+i}\) do potęgi \(\displaystyle{ 6}\)
w tym celu musisz \(\displaystyle{ 1+i}\) przedstawić w postaci trygonometrycznej
następnie z tego co wyjdzie policzysz pierwiastki trzeciego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 paź 2012, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
Równania liczb zespolonych.
1. Delta wyszła mi taka:
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= \sqrt{3+4i}}\)
I co mam z nią zrobić dalej, obliczać normalnie ze wzoru:
\(\displaystyle{ z_{1}= \frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}}\)
czy coś jeszcze pod tym pierwiastkiem kombinować?
2. Może głupie pytanie ale czy nie można skrócić obustronnie tych potęg?
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= \sqrt{3+4i}}\)
I co mam z nią zrobić dalej, obliczać normalnie ze wzoru:
\(\displaystyle{ z_{1}= \frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}}\)
czy coś jeszcze pod tym pierwiastkiem kombinować?
2. Może głupie pytanie ale czy nie można skrócić obustronnie tych potęg?
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Równania liczb zespolonych.
A mnie wyszedł \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= \sqrt{3-4i}=\sqrt{4-4i-1}=\sqrt{2^2-2\cdot2\cdot i+i^2}=\sqrt{(2-i)^2}=2-i}\)Tomek1592 pisze:1. Delta wyszła mi taka:
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= \sqrt{3+4i}}\)
Tak.Tomek1592 pisze:I co mam z nią zrobić dalej, obliczać normalnie ze wzoru:
Nie można. Jeśli „skrócisz”, to będziesz miał tylko jedno rozwiązanie.Tomek1592 pisze:2. Może głupie pytanie ale czy nie można skrócić obustronnie tych potęg?
A z układu (\(\displaystyle{ z^3=}\)coś tam) muszą wyjść trzy rozwiązania.