Interpretacja graficzna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
VeemSiS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 3 lis 2012, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Interpretacja graficzna

Post autor: VeemSiS »

Witam,
proszę o pomoc
Podaj interpretacje geometryczną zbioru:

\(\displaystyle{ 0 \le \arg z^4 \le \pi \ \wedge \ 1\le\left| z+1+i\right|\le2}\)

Dziękuje
Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, o 20:22 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Interpretacja graficzna

Post autor: MichalPWr »

Czego tutaj nie rozumiesz? Podpowiem, że będzie tutaj chodziło o pierścień lub jego fragment.
VeemSiS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 3 lis 2012, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Interpretacja graficzna

Post autor: VeemSiS »

właściwie wszystkiego, nie umiem rozwiązywać takich zadań pierwszy warunek z argiem udało mi się nawet rozwalić ale drugiego warunku nie umiem ruszyć
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Interpretacja graficzna

Post autor: MichalPWr »

Pokaż jak zrobiłeś ten warunek z argumentem głównym. W "drugiej części" części Twojego zadania pod postacią \(\displaystyle{ \left| z+1+i\right|}\) ukryty jest środek okręgu, a to co go ogranicza z lewej i prawej stronie to promień.
VeemSiS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 3 lis 2012, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Interpretacja graficzna

Post autor: VeemSiS »


A co do drugiego warunku, to dalej nie wiem w jakim punkcie miałby być środek okręgu
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Interpretacja graficzna

Post autor: MichalPWr »

Jest to pierścień o środku \(\displaystyle{ S=-1-i}\)
ODPOWIEDZ