zad.1
mam to rozw. i narysować:
\(\displaystyle{ \Re \, (iz) \ge 1}\)
wiem, że \(\displaystyle{ z= x + iy}\)
\(\displaystyle{ iz = xi + yi^{2} \\
iz = xi - y = ( -y, x)}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \Re \, (iz) = (-y, x) = -y}\)
\(\displaystyle{ \Re \, {-y} \ge 1}\)
\(\displaystyle{ \Re \, y \le -1}\)
pow. rozw. z zeszytu,
ale nie rozumiem tego ;( czy wytłumaczył by ktoś dlaczego tak,
a nie inaczej?
a mogłaby poprosić o RYSUNEK do rozw. ???
realis z - rozw. i narysuj
- snd0cff
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
realis z - rozw. i narysuj
A co tu jest do tłumaczenia?
\(\displaystyle{ Re}\) oznacza, czesc rzeczywista liczby zespolonej (czyli ta czesc, w ktorej nie wystepuje \(\displaystyle{ i}\) )
\(\displaystyle{ Re (iz) \ge 1}\)
\(\displaystyle{ Re(ix-y) \ge 1}\)
\(\displaystyle{ y \le -1}\)
Chyba wiesz jak to zinterpretować geometrycznie?
\(\displaystyle{ Re}\) oznacza, czesc rzeczywista liczby zespolonej (czyli ta czesc, w ktorej nie wystepuje \(\displaystyle{ i}\) )
\(\displaystyle{ Re (iz) \ge 1}\)
\(\displaystyle{ Re(ix-y) \ge 1}\)
\(\displaystyle{ y \le -1}\)
Chyba wiesz jak to zinterpretować geometrycznie?