\(\displaystyle{ |z|+|z-i| = 1}\)
Jak rysuje się punkty na płaszczyźnie wiem, ale i tak nie umiem jednak rozgryźć tego przykładu.
Mam \(\displaystyle{ |z|}\) przedstawić jako \(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+y^{2}}}\), \(\displaystyle{ |z-1|}\) jako \(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+(y-1)^{2}}}\). I co dalej? Wzór skróconego mnożenia? Jest na to jakiś łatwiejszy sposób?
Zilustruj na płaszczyźnie zbiór punktów
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Zilustruj na płaszczyźnie zbiór punktów
\(\displaystyle{ |z|=|z-0|}\) przedstawia odległość punktu \(\displaystyle{ z}\) od punktu \(\displaystyle{ A(0,0)}\)
\(\displaystyle{ |z-i|}\) przedstawia odległość punktu \(\displaystyle{ z}\) od punktu \(\displaystyle{ B(0,1)}\)
(punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są odległe os siebie o \(\displaystyle{ 1}\))
suma tych odległości \(\displaystyle{ =1}\), czyli punkt \(\displaystyle{ z}\) to dowolny punkt między \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\)
czyli \(\displaystyle{ z=x+yi\ \ \ \ \ x=0\ \ \wedge\ \ y\in\left\langle 0\ 1\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ |z-i|}\) przedstawia odległość punktu \(\displaystyle{ z}\) od punktu \(\displaystyle{ B(0,1)}\)
(punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są odległe os siebie o \(\displaystyle{ 1}\))
suma tych odległości \(\displaystyle{ =1}\), czyli punkt \(\displaystyle{ z}\) to dowolny punkt między \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\)
czyli \(\displaystyle{ z=x+yi\ \ \ \ \ x=0\ \ \wedge\ \ y\in\left\langle 0\ 1\right\rangle}\)