Jak obliczyć argument liczby zespolonej?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 13:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 12 razy
Jak obliczyć argument liczby zespolonej?
Jeśli wezmę liczbę w stylu \(\displaystyle{ 1 + i}\), to mogę to jakoś na chama wykombinować, albo nauczyć się takich prostych przypadków na pamięć. Ale co, gdy sinus tego kąta wynosi np. \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\), jak przy liczbie \(\displaystyle{ -3 + 4i}\)? Jest na to jakiś algorytm?
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Jak obliczyć argument liczby zespolonej?
\(\displaystyle{ \blue z=-3 + 4i}\)
\(\displaystyle{ z=5\left( -\frac35+\frac45i\right)}\)
argument tej liczby zespolonej (kąt) leży w II ćwiartce (kosinus ujemny, sinus dodatni), więc
\(\displaystyle{ \arg z=\ \blue\varphi=\pi-\arccos\frac35}\)
i tyle wystarczy
a gdybyś chciał wartość tego kąta, to trzeba znaleźć w tablicach albo w kalkulatorze
np. \(\displaystyle{ \arccos\frac35 \approx 0,9273 \approx 53,13^o}\)
\(\displaystyle{ z=5\left( -\frac35+\frac45i\right)}\)
argument tej liczby zespolonej (kąt) leży w II ćwiartce (kosinus ujemny, sinus dodatni), więc
\(\displaystyle{ \arg z=\ \blue\varphi=\pi-\arccos\frac35}\)
i tyle wystarczy
a gdybyś chciał wartość tego kąta, to trzeba znaleźć w tablicach albo w kalkulatorze
np. \(\displaystyle{ \arccos\frac35 \approx 0,9273 \approx 53,13^o}\)