Przedstawienie w postaci trygonometrycznej liczby.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Przedstawienie w postaci trygonometrycznej liczby.

Post autor: myszka9 »

Przedstaw w postaci trygonometrycznej :

\(\displaystyle{ \sqrt{6} + \sqrt{2} + ( \sqrt{6} - \sqrt{2})i \\
\\
x = \sqrt{6} + \sqrt{2} \\
y = \sqrt{6} - \sqrt{2} \\
\\
|z| = 4 \\
\\
\cos = \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2}}{4} \\
\sin = \frac{ \sqrt{6} - \sqrt{2} }{4} \\
\\}\)

Co dalej? Jak to zapisać w radianach?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Przedstawienie w postaci trygonometrycznej liczby.

Post autor: »

Kąt to \(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\) - jeśli chcesz wiedzieć jak to wykazać, to wrzuć w Google "sinus 15".

Q.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Przedstawienie w postaci trygonometrycznej liczby.

Post autor: bb314 »

myszka9 pisze:\(\displaystyle{ \cos\varphi = \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2}}{4}}\)
Jak to zapisać w radianach?
Zawsze można zapisać w ten sposób

\(\displaystyle{ \varphi=\arccos \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2}}{4}}\)

jeśli przypadkiem znamy tę wartość (którą można zapisać w różny sposób):
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2}}{4}=\frac{1+\sqrt3}{2\sqrt2}=\frac{\sqrt{2+\sqrt3}}{2}}\)
to \(\displaystyle{ \arccos\frac{\sqrt{2+\sqrt3}}{2}=\frac{1}{12}\pi}\)
ODPOWIEDZ