Witam, proszę o pomoc z takimi równaniami z liczbami zespolonymi:
\(\displaystyle{ {z} - \overline{z} = 1+2{i}}\)
\(\displaystyle{ z ^{6}+4z^{3}+3=0}\)
Jak to rozwiązać
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 lis 2012, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
Jak to rozwiązać
Ostatnio zmieniony 2 gru 2012, o 12:33 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wystarczy jedna para klamer[latex][/latex] na całe wyrażenie.
Powód: Wystarczy jedna para klamer
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Jak to rozwiązać
W pierwszym zapisz \(\displaystyle{ z}\) jako \(\displaystyle{ a+bi}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b \in R}\). Jaką postać będzie miało w takim zapisie sprzężenie?
W drugim podstaw \(\displaystyle{ t=z ^{3}}\). Albo jak wolisz, od razu rozpisz lewą na \(\displaystyle{ z ^{3}(z ^{3}+3)+(z ^{3}+3)}\) i dalej chyba widać, co zrobić.
W drugim podstaw \(\displaystyle{ t=z ^{3}}\). Albo jak wolisz, od razu rozpisz lewą na \(\displaystyle{ z ^{3}(z ^{3}+3)+(z ^{3}+3)}\) i dalej chyba widać, co zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 lis 2012, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
Jak to rozwiązać
Dzięki, dalej chyba sobie poradzę
-- 25 lis 2012, o 13:12 --
Czyli \(\displaystyle{ a+bi-(a-bi)=1+2i}\) ??
-- 25 lis 2012, o 13:12 --
Czyli \(\displaystyle{ a+bi-(a-bi)=1+2i}\) ??