Pierwiastek z -5.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Pierwiastek z -5.

Post autor: myszka9 »

Mam pytanie :

Co wiemy o pierwiastku z\(\displaystyle{ -5}\)

Odp. Istnieją dwa pierwiastki z \(\displaystyle{ -5}\),


Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć? Jakie to pierwiastki?
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Pierwiastek z -5.

Post autor: bb314 »

\(\displaystyle{ \sqrt{-5}= \begin{cases} -i\sqrt5 \\ i\sqrt5 \end{cases}}\) bo \(\displaystyle{ \left( -i\sqrt5\right)^2=\left( i\sqrt5\right)^2=-5}\)
ODPOWIEDZ