Zad 1. Przedstawić w postaci trygonometrycznej i wykładniczej liczbę zespoloną:
a) \(\displaystyle{ -1- \sqrt{3}i}\)
b) \(\displaystyle{ z ^{2017} = (-1 - \sqrt{3} i)^{2017}}\)
Zad. 2 Znaleźć pierwiastki zespolone:
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{ \frac{-1- \sqrt{3} i}{-1+i} }}\)
Zad 3
Znaleźć na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów:
\(\displaystyle{ A=\{ z \in \CC: \Re( z^{2} -6z) = \left| z\right| ^{2}\}}\)
Zad 4
Obliczyć:
a) \(\displaystyle{ (-1 -\sqrt{3}i) ^{2-3i}}\)
analiza zespolona
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pln
analiza zespolona
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, o 15:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pln
analiza zespolona
Nie wiem z której strony to ugryźć gdyź podczas omawiania tego materiału nie było mnie. Kombinuję przedstawiając liczbę zespoloną z w postaci\(\displaystyle{ z=a+bi}\)..
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pln
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pln
analiza zespolona
i tylko na to trzeba wpaść w tych zadaniach?
-- 25 lis 2012, o 12:54 --
W 1a moduł mam 2. Potem mam \(\displaystyle{ \cos \ \alpha = - \frac{1}{2}}\) , \(\displaystyle{ \sin \alpha \ = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\). Teraz mam pytanie jak wyznaczyć wartość kąta?
-- 25 lis 2012, o 12:54 --
W 1a moduł mam 2. Potem mam \(\displaystyle{ \cos \ \alpha = - \frac{1}{2}}\) , \(\displaystyle{ \sin \alpha \ = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\). Teraz mam pytanie jak wyznaczyć wartość kąta?