\(\displaystyle{ | z - 1 | = \sqrt{x^{2} + y^{2}} + 1}\)
Czy lewa strona została poprawnie rozpisana?
Moduł liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 3 razy
Moduł liczby zespolonej
\(\displaystyle{ | z | +1 = \sqrt{x^{2} + y^{2}} + 1}\)myszka9 pisze:\(\displaystyle{ | z - 1 | = \sqrt{x^{2} + y^{2}} + 1}\)
Czy lewa strona została poprawnie rozpisana?
lub tak jest poprawnie
\(\displaystyle{ | z - 1 | = \sqrt{(x-1)^{2} + y^{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Moduł liczby zespolonej
Czyli rozumiem , że sposób w jaki ja rozpisałam tą liczbę jest zły.
Wynik zadania jest poprawny, gdy \(\displaystyle{ |z - 1| = \sqrt{(x-1)^2 +y^2}}\) . Skąd taki zapis? Mogłabyś to rozpisać?
Wynik zadania jest poprawny, gdy \(\displaystyle{ |z - 1| = \sqrt{(x-1)^2 +y^2}}\) . Skąd taki zapis? Mogłabyś to rozpisać?
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 3 razy
Moduł liczby zespolonej
\(\displaystyle{ z = x+iy}\)myszka9 pisze:Czyli rozumiem , że sposób w jaki ja rozpisałam tą liczbę jest zły.
Wynik zadania jest poprawny, gdy \(\displaystyle{ |z - 1| = \sqrt{(x-1)^2 +y^2}}\) . Skąd taki zapis? Mogłabyś to rozpisać?
\(\displaystyle{ |x+iy| = \sqrt{x^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ z - 1 = x-1+iy}\)
\(\displaystyle{ |z-1| = |(x-1)+iy| = \sqrt{(x-1)^2+y^2}}\)