Zilustrowanie zbioru na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Zilustrowanie zbioru na płaszczyźnie

Post autor: sYa_TPS »

\(\displaystyle{ (Re z)^{2} = 9}\)

Czy odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ x^{2}-y^{2}=9}\) ?
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Zilustrowanie zbioru na płaszczyźnie

Post autor: wiskitki »

\(\displaystyle{ (\Re z)^2=9 \\
(\Re (a+bi))^2=9 \\
(a)^2=9 \\
a=3 \vee a=-3}\)

Czyli na osi liczb rzeczywistych zaznaczasz \(\displaystyle{ a=3}\) i \(\displaystyle{ a=-3}\) (dwie proste).
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Zilustrowanie zbioru na płaszczyźnie

Post autor: sYa_TPS »

Dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie. A mianowicie: czy \(\displaystyle{ Imz^{2} = Im(z^{2})}\)?
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Zilustrowanie zbioru na płaszczyźnie

Post autor: wiskitki »

Chyba tak...
ODPOWIEDZ