przedstawic na plaszczyznie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
snd0cff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

przedstawic na plaszczyznie

Post autor: snd0cff »

1. \(\displaystyle{ \Im(z ^{3})> \Re(z ^{3} )}\)
2. \(\displaystyle{ \left| z^3\right| \le 2 \wedge 0 \le \arg(z ^{3} ) \le \frac{\pi}{4}}\)
Jak to rozwiazac?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

przedstawic na plaszczyznie

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ z=r(\cos\gamma+i\sin\gamma)\\\\
1.\quad \Im(z^3)>\Re(z^3) \Rightarrow \sin 3\gamma>\cos 3\gamma\\\\
\frac{\pi}{4}+2k\pi<3\gamma<\frac{5\pi}{4}+2k\pi\\\\
\frac{\pi}{12}+\frac{2k\pi}{3}<\gamma<\frac{5\pi}{12}+\frac{2k\pi}{3}\\\\
\gamma\in\left( \frac{\pi}{12},\frac{5\pi}{12}\right)\cup\left(\frac{9\pi}{12},\frac{13\pi}{12}\right)\cup\left(\frac{17\pi}{12},\frac{21\pi}{12}\right)\\\\
2.\quad \begin{cases}r^3\le 2\\2k\pi\le 3\gamma\le\frac{\pi}{4}+2k\pi\end{cases}\\\\
\begin{cases}r\le\sqrt[3]{2}\\\gamma\in\left(0,\frac{\pi}{12}\right)\cup\left(\frac{2\pi}{3},\frac{3\pi}{4}\right)\cup\left(\frac{4\pi}{3},\frac{17\pi}{12}\right)\end{cases}}\)
Awatar użytkownika
snd0cff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

przedstawic na plaszczyznie

Post autor: snd0cff »

3 linijki nie rozumie, skad te wartosci \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} i \frac{5 \pi }{4}}\)?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

przedstawic na plaszczyznie

Post autor: octahedron »

Narysuj sobie sinus i cosinus i zobacz, gdzie sinus jest większy.
Awatar użytkownika
snd0cff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

przedstawic na plaszczyznie

Post autor: snd0cff »

jak przedstawic graficznie ten drugi przykład?
wiem, ze katy trzeba zaznaczyc, ale te \(\displaystyle{ r}\) mnie gubi

@ czy to beda takie "paski" w okregu o poczatku w ukladzie wspolrzednych i danym r?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

przedstawic na plaszczyznie

Post autor: Vardamir »

snd0cff pisze: @ czy to beda takie "paski" w okregu o poczatku w ukladzie wspolrzednych i danym r?
Tak. Coś jak kawałki pizzy zakreskować trzeba tylko obszar dla wyznaczonych kątów.
ODPOWIEDZ