Znaleźć liczby zespolone
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Znaleźć liczby zespolone
Mam problem z tym zadaniem. Znaleźć wszystkie liczby zespolone \(\displaystyle{ z}\), dla których \(\displaystyle{ \Re \left( z ^{2}+\left( 1+i\right) z \right)=0}\) oraz \(\displaystyle{ \left| z\right|=1}\). Rozwiązując pierwszą część dochodzę do \(\displaystyle{ \left( x- \frac{1}{2}\right) ^{2}-\left( y+ \frac{1}{2} \right) ^{2} =0}\) i dalej nie wiem...
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, o 22:25 przez Gadziu, łącznie zmieniany 1 raz.
Znaleźć liczby zespolone
O ile to równanie jest dobre (spać zaraz idę, nie sprawdzam), to masz przecież \(\displaystyle{ \left|x-\frac{1}{2}\right|=\left|y-\frac{1}{2}\right|,}\) co trywialnie rozwiązujesz.