Dzielenie liczb zespolonych.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kubson23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 26 gru 2011, o 09:40
Płeć: Mężczyzna

Dzielenie liczb zespolonych.

Post autor: Kubson23 »

mam pytanie, czy iloraz \(\displaystyle{ \frac{a+bi}{c+di}}\) mogę zapisać jako iloraz \(\displaystyle{ \left(a,b \right):\left( c,d\right)}\) i dalej to przekształcić na mnożenie pierwszej liczby zespolonej i odwrotności drugiej liczby zespolonej?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, o 20:23 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Dzielenie liczb zespolonych.

Post autor: octahedron »

Można.
ODPOWIEDZ