Rozwiązać równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Azazel412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 lis 2010, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Rozwiązać równanie

Post autor: Azazel412 »

Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ z^{6}= (1+3i)^{12}}\)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równanie. Wychodzi mi wynik \(\displaystyle{ z=-8+6i}\) a w odp. są jeszcze inne wyniki.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, o 12:31 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ z^6=(-8+6i)^6}\)
Owszem to będzie jedno z rozwiązań, kolejne 5 należy znaleźć zamieniając na postać trygonometryczną.
Każda kolejna będzie miała kąt większy od twojego pierwotnego rozwiązania o bodajże \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\). Poczytaj tu 2524.htm - pierwiastek liczby zespolonej.
Azazel412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 lis 2010, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Rozwiązać równanie

Post autor: Azazel412 »

Nadal nie mogę dojść jak to mam obliczyć;/ Dla jakiego wyrażenia mam wyznaczyć postać trygonometryczną? Był bym wdzięczny gdyby ktoś pokazał jak obliczyć któreś z rozwiązań.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: pyzol »

Jedno z rozwiązań, to \(\displaystyle{ -8+6i}\), kolejne otrzymasz mnożąc przez tę liczbę przez:
\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3} +i\sin\frac{\pi}{3}}\)
ODPOWIEDZ