Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Stopro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 24 paź 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Imardin

Równanie zespolone

Post autor: Stopro »

\(\displaystyle{ (8z + 1 - i) ^{2}-2 ^{7} iz ^{4}=0}\)

Prosze o mala podpowiedz jak z tego wybrnac.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Równanie zespolone

Post autor: chris_f »

\(\displaystyle{ (8z + 1 - i) ^{2}-2 ^{7} iz ^{4}=0}\)
Ze wzorów skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ \left[(8z + 1 - i)-\sqrt{2}^7\sqrt{i}z^2\right]\cdot \left[(8z + 1 - i)+\sqrt{2}^7\sqrt{i}z^2\right]=0}\)
No i dwa równania kwadratowe. Wyglądają niemiło, ale co zrobić.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Równanie zespolone

Post autor: Mariusz M »

Można też ze wzoru de Moivre
ODPOWIEDZ