znajdź postać trygonometryczną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ruderalis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 lis 2012, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 1 raz

znajdź postać trygonometryczną

Post autor: ruderalis »

znaleźć postać trygonometryczną: \(\displaystyle{ z= \sqrt{15} -i \sqrt{5}}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2012, o 19:50 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

znajdź postać trygonometryczną

Post autor: lukasz1804 »

Oblicz \(\displaystyle{ |z|}\), a następnie wyznacz miarę kąta \(\displaystyle{ \varphi\in\langle 0,2\pi)}\), tak by \(\displaystyle{ \cos\varphi=\frac{\mbox{Re}\ z}{|z|}, \sin\varphi=\frac{\mbox{Im}\ z}{|z|}}\).
ODPOWIEDZ