Równanie z liczbami zespolonymi.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 lis 2012, o 14:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow

Równanie z liczbami zespolonymi.

Post autor: pss »

Witam,
mam problem z rozwiązaniem takiego równania: \(\displaystyle{ \overline{z}|z|^{5}=-2iz^{2}}\)

Chciałem wykorzystać \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i przyrównać część rzeczywistą i urojoną, ale wyszedł z tego straszny bałagan. Będę bardzo wdzięczny za wskazówki jak się za to równanie zabrać
Ostatnio zmieniony 19 lis 2012, o 20:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
murfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bełżyce
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 8 razy

Równanie z liczbami zespolonymi.

Post autor: murfy »

Wskazówka: skorzystaj z postaci wykładniczej \(\displaystyle{ z=re^{i\phi}, r \ge 0, \phi \in \mathbb{R}}\)
ODPOWIEDZ