Liczby zespolone \(\displaystyle{ z, z^{2},z^{3}}\) są pierwiastkami równania trzeciego stopnia o współczynnikach rzeczywistych. Wyznaczyć wszystkie możliwe wartości liczby \(\displaystyle{ z}\).
Mógłby ktoś pomóc?
Liczby zespolone i wielomiany
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Liczby zespolone i wielomiany
Równanie trzeciego stopnia musi mieć jeden pierwiastek rzeczywisty.
Dwa pozostałe pierwiastki muszą być liczbami zespolonymi sprzężonymi,
liczby zespolone sprzężone mają ten sam moduł
\(\displaystyle{ z}\) i \(\displaystyle{ z^2}\) lub \(\displaystyle{ z^3}\) będą miały ten sam moduł, jeśli on \(\displaystyle{ =1}\)
więc \(\displaystyle{ \blue z=i\ \ \vee\ \ z=-i\ \ \ \ \to\ \ \black z^2=-1\ \ \ z^3=-i\ \vee\ z^3=i}\)
Dwa pozostałe pierwiastki muszą być liczbami zespolonymi sprzężonymi,
liczby zespolone sprzężone mają ten sam moduł
\(\displaystyle{ z}\) i \(\displaystyle{ z^2}\) lub \(\displaystyle{ z^3}\) będą miały ten sam moduł, jeśli on \(\displaystyle{ =1}\)
więc \(\displaystyle{ \blue z=i\ \ \vee\ \ z=-i\ \ \ \ \to\ \ \black z^2=-1\ \ \ z^3=-i\ \vee\ z^3=i}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6910
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Liczby zespolone i wielomiany
bb314, chyba nie uwzględniłaś wszystkich zespolonych z
To zadanie już kiedyś było na forum
157681.htm
Jeszcze chyba pierwiastki z jedynki spełniają warunki zadania
Jeżeli rozwiążemy układ równań jaki zaproponowałem w powyższym temacie to
otrzymamy że część rzeczywista jest pierwiastkiem równania
\(\displaystyle{ x\left( 2x+1\right)=0}\)
Z układu równań podstawiając dostajemy dwa równania czwartego stopnia
Pierwiastki ich największego wspólnego dzielnika dadzą części rzeczywiste \(\displaystyle{ z}\)
To zadanie już kiedyś było na forum
157681.htm
Jeszcze chyba pierwiastki z jedynki spełniają warunki zadania
Jeżeli rozwiążemy układ równań jaki zaproponowałem w powyższym temacie to
otrzymamy że część rzeczywista jest pierwiastkiem równania
\(\displaystyle{ x\left( 2x+1\right)=0}\)
Z układu równań podstawiając dostajemy dwa równania czwartego stopnia
Pierwiastki ich największego wspólnego dzielnika dadzą części rzeczywiste \(\displaystyle{ z}\)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, o 23:41 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Liczby zespolone i wielomiany
Takie sformułowanie zadania jednoznacznie sugeruje, że nie chodzi o liczby rzeczywiste. To, że rozwiązaniem równania o rzeczywistych współczynnikach są liczby rzeczywiste nie stanowi żadnej tajemnicy. W zadaniu chodzi o liczby zespolone, czyli takie, które mają niezerową część urojoną.-- 21 lis 2012, o 23:27 --Faktycznie. Przyjęłam, że pierwiastkiem rzeczywistym musi być \(\displaystyle{ z^2}\)
Liczby zespolone \(\displaystyle{ z, z^{2},z^{3}}\) są pierwiastkami równania trzeciego stopnia o współczynnikach rzeczywistych.
a przecież pierwiastkiem rzeczywistym może być również \(\displaystyle{ z^3}\)
i wtedy mamy jeszcze dwie możliwe wartości \(\displaystyle{ \blue z=-\frac12+\frac{\sqrt3}{2}i\ \ \vee\ \ z=-\frac12-\frac{\sqrt3}{2}i}\)