Witam!
Mam problem z takim oto zadaniem:
\(\displaystyle{ Re \frac{2 \left( \cos \frac{11 \pi }{3}+i\sin \frac{11 \pi }{3} \right) }{1+ \sqrt{3} \cdot i }}\)
Problem leży w Re. Mam go zastosować w formie wyznaczenia liczby rzeczywistej? Czyli w mianowniku zostałaby sama jedynka a licznik dalej mam obliczyć automatycznie? Czy to wszystko wygląda zupełnie inaczej? Dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź.
Liczba Rzeczywista
Liczba Rzeczywista
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 18:18 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 3 wrz 2012, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 18 razy
Liczba Rzeczywista
\(\displaystyle{ Re(a+bi)=a}\) Musisz sprowadzić to wyrażenie do jakiejś liczby zespolonej (a nie ilorazu dwóch).
Ja proponuje ci zmienić licznik z postaci trygonometrycznej na algebraiczną ,a następnie pomnożyć wynik przez\(\displaystyle{ \frac{1- \sqrt{3} \cdot i }{1- \sqrt{3} \cdot i}}\) tak że będziesz miał 4 w mianowniku a w liczniku po przemnożeniu liczbę zespoloną.
Ja proponuje ci zmienić licznik z postaci trygonometrycznej na algebraiczną ,a następnie pomnożyć wynik przez\(\displaystyle{ \frac{1- \sqrt{3} \cdot i }{1- \sqrt{3} \cdot i}}\) tak że będziesz miał 4 w mianowniku a w liczniku po przemnożeniu liczbę zespoloną.